Certificatieschema’s en afvalbeheer
In Nederland bestaan verschillende certificatieschema’s voor de teelt van gewassen in de open en gesloten teelt. In al deze schema’s is een paragraaf opgenomen over de omgang met (bedrijfs)afval binnen de bedrijfsvoering.
Topcrop verplicht telers om de negatieve milieueffecten van afval te beperken door hergebruik, recycling of vermindering van het afvalvolume.
On the way to PlanetProof vereist dat afval gescheiden wordt ingezameld en afgevoerd. Dit geldt voor substraat, karton/papier, plastic/kunststof, glas, gewasresten/groenafval, restafval en chemisch afval.
GlobalG.A.P. stelt dat er een systeem moet zijn voor afvalbeheer, gericht op vermindering en recycling, en op het beheersen van mogelijke vervuilingsbronnen. Er moet aantoonbaar afval worden gescheiden, inclusief plastic afval, en er moeten geschikte methoden voor afvalverwijdering, zoals recycling, worden toegepast.
MPS schrijft voor dat bedrijven een duidelijk, actueel en gedocumenteerd actieplan hebben, waarin het volgende is opgenomen:
- Methoden om afval en milieuvervuiling te voorkomen of te verminderen;
- Methoden om het storten of verbranden van afval te vermijden, bijvoorbeeld door recycling.
Het VKL (VoedselKwaliteit Loonwerk)-certificaat bepaalt dat lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen aantoonbaar moeten worden ingeleverd bij erkende inzamelpunten die STORL-verpakkingen accepteren (zie www.storl.nl). Daarnaast moeten deze verpakkingen worden opgeslagen, gelabeld en gehanteerd volgens de geldende regels van het inzamelingssysteem.
Raadpleeg altijd het meest recente certificatieschema, omdat er regelmatig updates plaatsvinden.